Eesti Peakokkade Ühenduse korraldatud Eesti kööki ja toidukultuuri edendaval iga-aastasel võistlusel pälvis aasta koka tiitli kõigest 18-aastane Noel Moglia ([molja] – BNS), kes möödunud aastal sai esikoha noorkokkade kategoorias.

Igapäevaselt restoranis Attimo töötavale toidumeistrile tõid võidu väga põhjalik ettevalmistus ja suurepärased maitsed. Moglia tunnistas, et võistluse võitmisele eelnes palju vaeva, aega ja harjutamist.

“Viimastel kuudel olen saanud väga vähe magada, aga mul on hea meel, et sellele meeletule pingutusele järgnes nii võimas tulemus,” ütles Moglia. “Minu konkurendid olid ju vanemad ja oluliselt suuremate kogemustega.”

Aasta parima koka üheks auhinnaks on võimalus minna järgmise aasta märtsikuus praktikale kolme Michelini tärniga pärjatud Stockholmi restorani Frantzen.

“Tegemist on ühe parima restoraniga maailmas ning olen unistanud seal kogemuste hankimisest – nii et ootan juba väga kevadet,” tunnistas noor kokk.

Mogliale aasta koka tiitli toonud menüüs valmisid eelroana kergelt küpsetatud õrnsuitsuforell, forelli-mousse mädarõika ja aromaatsete ürtidega, kartul munakollase ja marineeritud sibulaga, värske õuna-, fenkoli- ja varsselleri salat, ürdimajonees ja toasoe aromaatne võikaste. Pearoaks oli sea tagakoot harknäärme ja kalekapsa pestoga, krõbeda koorikuga verikäkk, lehterkukeseene raguu, juustukreem, õun, tikker ja metsaaroomid ning lihakaste ja magustoiduks valmis krõbeda koorikuga murakaparfee, murakamoosi ja lemonverbenaga täidetud jogurtimousse, muraka ja kaneeli kuldne želee ja soe astelpajukaste.

Ka võistluse peakohtuniku Marko Sõmeri sõnul oli Moglia puhul märgata väga põhjalikku ettevalmistust.

“Sellisel võistlusel saab häid tulemusi saavutada vaid siis, kui eelnevalt on kõike palju kordi läbi harjutatud – siis õnnestub pingelises olukorras oma parimat taset näidata,” lisas Sõmer. “Moglia valmistatud road olid suurepäraste ja puhaste maitsetega ning ka visuaalselt tipptasemel presenteeritud.”

Võistluse teise koha pälvis Ivan Derizemlja (Lokal) ja III koha Jevgeni Kolikov (Love Mussels). Eriauhinna oskuslikema kalafileerimise eest sai Alexey Aleksandrov (180 kraadi).

Aasta koka finaalis osalesid ka Riho Sommerman (Hapsal Dietrich) ja Rait Pettai (Horisont).

Võistlejatel tuli etteantud aja jooksul valmistada eelroog, mille kohustuslikuks tooraineks oli forell Pähkla forellikasvandusest, pearoog, mille kohustuslikuks tooraineks olid sea tagakoot, sea veri ning hooajaline metsaseen, ja magustoit, mis pidi olema gluteenivaba ning milles pidi kasutama külmutatud murakaid.

Žüriisse kuulusid peakohtunik Marko Sõmer (Horisont), aasta kokk 2019 Cätlyn Priks (Von Krahli Aed), Angelica Udeküll (Wicca), Rado Mitro (RADO), Stefan Berwanger (Alexander) ja Martin Meikas (Ö). Boksikohtunikud olid Koit Uustalu ja Kaido Metsa.

POSTITA KOMMENTAAR

Palun sisesta kommentaar !
Palun sisesta oma nimi