Selle Hiina toiduga käivad kaasas toidu nautimine, sellest lugupidamine. Alguse sai see mõnus roog ei kusagilt mujalt kui kuulsast Siiditeest, mis juba sajandijagu aastaid enne meie aega ida- ja läänemaailma ühenduses hoidis.
Mööda seda liikunud rändurid vajasid kohta, kus jalga puhata ning head seltskonda nautida ja selleks rajati tee-maju milles hakati hiljem tee kõrvale ka pelmeene pakkuma.
Dim sum on üks tohutult põneva ajalooga roog.
Väga pikalt arvati, et tee kõrvale söömine viib kiire ülekaalulisuseni, kuid tegelikult tee hoopis aitab seedimisele kaasa ning traditsioon toidu kõrvale teed juua on säilinud tänaseni.
40 g suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
7 g kuivpärmi
160 ml käesooja vett (umbes 37-38 kraadi)
1/2 tl soola
1 spl toiduõli
Täidise koostisained
300 g hakkliha
Soola
Pipart
1 väiksem hakitud sibul
1 hakitud küüslaugu küüs
1 spl sirduni või laimi mahla
1 spl Hoisini kastet
1 spl soja
1 tl mett
Tšillit
Valmistamisõpetus
Sega taigna tegemiseks kuivained kokku ja lisa soe vesi ning õli. Sõtku taigent kuni taigen muutub niiskeks ja jäta sooja kohta kerkima umbes 30 minutiks. Seejärel suru taigen alla ja lase veel umbes 30 minutit kerkida. Vooli taignast pikk (umbes 5 cm läbimõõduga) piklik toru ja lõika noaga võrdseteks osadeks. Vooli ümmargusteks pallideks ning rulli pallid lahti. Tõsta pannile täidise tegemiseks hakkliha ja lisa teised komponendid ning prae läbi. Lase täidisel jahtuda. Aseta täidis kukli keskele ja kinnita korralikult. Auruta kukleid 15 minutit.
Retsepti allikas:Retseptisahtel