Euroopa Liidu toetajad möödusid Moldova pühapäevasel referendumil napilt liitumise vastastest, näitasid esialgsed tulemused, kui loetud oli üle 98 protsendi häältest, teatas Moldova valimiskomisjon. 

Kui loetud oli üle 98 protsendi häältest, toetas EL-iga ühinemist 50,03 protsenti referendumil osalenuist, liitumise vastu andis hääle 49,97 protsenti, teatas valimiskomisjon oma võrgulehel. 

Moldovas peeti üheaegselt nii presidendivalimiste esimene voor kui rahvahääletus EL-i liikmesuse üle. Riigi võimud olid valimiste eel püüdnud tõrjuda Venemaa katseid hääletustulemusi mõjutada.

Rahvahääletusel küsiti kodanikelt, kas põhiseadust tuleks muuta nii, et EL-iga liitumine oleks riikliku eesmärgina seadusesse kirjutatud.

Samal ajal toimunud presidendivalimistel on samas juhtimas Euroopa Liidu meelne president Maia Sandu, kes on saanud umbes 38 protsenti häältest. Sandu venemeelne põhioponent Aleksandr Stoianoglo on kogunud umbes 30 protsenti häältest.

Presidendivalimiste tulemus otsustatakse tõenäoliselt kahe nädala pärast toimuvas teises voorus, sest ilmselt ei saa kumbki kandidaat vajalikku 50 protsenti häältest.

Sandu on Venemaad korduvalt süüdistanud püüdes mõjutada Moldova sisepoliitikat ning Moskva kombitsad ulatuvad ka nendele valimistele. Moldova võimud kahtlustavad, et kuni neljandikku valijaist on püütud Vene rahaga mõjutada.

Moldova esitas avalduse EL-iga ühinemiseks vahetult pärast Venemaa tungimist Ukrainasse 2022. aasta märtsis ning liitumiskõnelused algasid mullu juunis. Mõttekoja WatchDog hiljutises arvamusküsitluses toetas ligikaudu 63 protsenti vastanutest Moldova EL-iga integreerumist ja 32 protsenti oli selle vastu.

Moldova politsei paljastas oktoobri algul ulatusliku valimiste mõjutamise operatsiooni. Politseiülema Viorel Cernauteanu sõnul kahtlustatakse Venemaalt pangaülekannete saamises 150 000 inimest. Politico andmeil on Moldovas üle miljon valija.

POSTITA KOMMENTAAR

Palun sisesta kommentaar !
Palun sisesta oma nimi