Eestlasi varustanud dopinguarsti Mark Schmidt üle peeti Münchenis taas kohut – viimasel istungil selgus, et Eesti suusatajad said dopingut «letihinnast» odavamalt.

Schmidt võeti vahi alla eelmisel aastal, kui Saksamaa ja Austria politsei korraldas ühioperatsiooni nii Seefeldi MM-il kui ka Saksamaal Erfurtis. Viimases asus Schmidti kliinik.

Uurimise käigus on tuvastatud, et Schmidti teenust kasutas vähemalt 23 sportlast. Neist kolm olid eestlased. Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv jäid vahele Seefeldis, Algo Kärp tunnistas dopingutarvitamist meedia vahendusel. Kõik kolm said dopinguarsti kontakti suusatreener Mati Alaverilt.

Schmidt sõnas hiljutisel kohtuistungil, et proovis oma tööd tehes sportlasi kaitsta. Lisaks väitis ta, et tal polnud plaanis dopinguvõrgustikku luua, kuid tuli vastu sportlaste nõudmistele. Kordagi ei tekkinud tal mõtet, et ta võiks oma tegude eest vangi minna.

Kohtus tuli taas teemaks raha. Schmidt ütles, et küsis sportlastelt hooaja kohta 5000 eurot. Ühe asitõendina esitatud e-kirja põhjal oli ta kolmelt eestlaselt küsinud aga 11 500 eurot näo kohta. Schmidti sõnul ei vasta see tõele, sest ta esitas kolmele sportlasele ühise arve.

Müncheni peaprokuröri Anne Leiding sõnutsi tegutses Schmidt dopinguäris teadaolevalt 2011. aastast. Schmidt ise on eelnevatel istungitel tunnistanud, et hakkas sportlasi keelatud ainetega varustama 2012. aastast.

Miks otsustas Schmidt oma teadmisi rakendada just dopingumaailmas? «Ma ei oska öelda, miks ma hakkasin käima veredopingu rada. Ilmselt mõjutas seda otsust minu vaimustus ja armastus spordi vastu,» lausus ta ja lisas, et soovis vaid sportlasi aidata. «Kahjuks kaotasin silmist tõsiasja, et doping kahjustab sporti.»

Müncheni prokuratuur on Saksamaa dopinguarsti vastu esitanud pea 150 erinevat dopinguga seotud süüdistust, millest Schmidt võttis enamiku omaks. Küll aga eitab ta süüd 12 teos.

POSTITA KOMMENTAAR

Palun sisesta kommentaar !
Palun sisesta oma nimi