Euroopa individuaalvõimlejatel ja rühmkavade koondistel oli Bulgaarias toimuvatel iluvõimlemise Euroopa meistrivõistlustel viimane võimalus Tokyo olümpiamängude pileteid püüda, ent kuigi viiepäevane võistlusmaraton tõi Eesti iluvõimlejatele kaks pääsu finaalvõistlusele, jäid olümpiapiletid seekord siiski saamata.

Bulgaarias Varnas toimuvatel meistrivõistlustel oli Eesti iluvõimlemine esindatud täiskoosseisus nii juunioride ja täiskasvanute rühmakavades kui ka individuaalvõimlejatega. Kokku osales Varnasse kohale tulnud 321 võimlejat 37 Euroopa riigist.

Individuaalvõimlejatest tegi tugeva ja stabiilse võistluse Eesti kogenuim võimleja 26-aastane Viktoria Bogdanova, kes saavutas kvalifikatsioonivõistlusel 63 võimleja seas 21. tulemusega pääsu finaalvõistlusele, kus parimal veel olümpiale kvalifitseerumata riigi esindajal oli võimalus saada Euroopa kontinendi viimane pääse. Finaalvõistlusel teenis Viktoria nelja kava kokkuvõttes sama punktisumma kui kvalifikatsioonis (83,350 punkti), mis andis 22. koha. Bogdanovaga koos esindasid Euroopa meistrivõistlustel Eestit Polina Murashko ja Melany Keler, kes sooritasid mõlemad kaks kava ning mitmevõistlusest osa ei võtnud. Euroopa meistriks tuli venelanna Arina Averina, kellele üllatuslikult järgnes Bulgaaria esindaja Boryana Kaleyn. Kolmandaks tuli võitja kaksikõde Dina Averina. Viimase individuaalse olümpiapääsme võistles välja Ungari võimleja Fanni Pigniczki punktisummaga 97,250.

Aastast 2019 on rühmkavade olümpiapileti nimel treeninud ka Eesti kogenud iluvõimlemise rühmkava rahvuskoondis koosseisus Alina Vesselova, Arina Okamanchuk, Evelin Naptal, Laurabell Kabrits ja Carmely Reiska. Keeruline ja pikk kvalifikatsiooniprotsess kulmineerus Varnas, kus oli saadaval ainult üks, viimane pilet parima tulemuse saavutavale, kuid veel mitte kvalifitseerunud rühmale.

Võistkond sai võistluspingega hästi hakkama ning tegi hooaja parimad etteasted. Kaotusteta sooritatud viie palli kava eest teeniti 36 000 punkti ning kurikate ja rõngaste kava eest 36 750. Kokkuvõttes andis 72 750 punkti 11. koha 18 võistkonna seas. Olümpiapilet läks kuuenda koha saavutanud Ukraina võistkonnale, kes teenis mitmevõistluses 84 550 punkti. Euroopa meistriks tuli Venemaa rühm, kellele järgnesid Itaalia ja Iisrael.

Toimus ka riikide võistkondlik arvestus, kus liidetakse riiki esindavate individuaalvõimlejate ja rühmkava punktisummad. Võistkondliku arvestuse 12 parimat riiki saavad olla esindatud järgmiste aastate maailmameistrivõistlustel rohkem kui ühe võimlejaga ja Eesti koondis saavutas vajaliku 12. koha.

Juuniorklassi võistkondi osales Euroopa meistrivõistlusel 20 riigist, Eesti juunioride rühmkava koondis koosseisus Anette Vaher, Ester Kretsman, Anzelika Prisjaznjuk, Kamila Grigorenko, Victoria Puusepp ja Ksenja Ozigina saavutas mitmevõistluses 10. koha. Hea tulemus viie palli kavas andis rühmale finaalikoha, kus rühm parandas tulemust võrreldes kvalifikatsioonivõistlusega ning 33 050 punkti tõi kuuenda koha.

„Vaatamata koroonapandeemiast tingitud treenimis- ja võistlusraskustele on Eesti näidanud ja tõestanud, et oleme konkurentsivõimelised, ja seda nii täiskasvanute kui ka juunioride distsipliinides. Loomulikult on kahju, et sel korral ei õnnestunud olümpiamängudele pääseda, kuid Pariisi olümpiamängud on juba kolme aasta pärast ning selle EM-i tulemused ja sooritused tõestavad, et oleme õigel teel“, sõnas Eesti koondise delegatsiooni juht Natalja Inno.

POSTITA KOMMENTAAR

Palun sisesta kommentaar !
Palun sisesta oma nimi