Premium liigas osaleb kümme meeskonda, kes novembrini kestva hooaja jooksul selgitavad nelja ringi ja 36 vooru järel Eesti meistri.

Meeskonnad kohtuvad omavahel neli korda, iga vastasega kaks korda kodus ja kaks korda võõrsil. Mängud toimuvad enamasti reedeti või laupäeviti, mõned voorud mängitakse ka nädala sees. Premium liigas kümnendaks ehk viimaseks jäänud meeskond kukub järgmiseks hooajaks otse astme võrra madalamale Esiliigasse, mille parim iseseisev võistkond (st mitte duubelvõistkond) tõuseb Premium liigasse. Kõrgeimal astmel 9. kohal lõpetanud klubi peab üleminekumänge Esiliiga paremuselt teise iseseisva klubiga.

Valitsev Eesti meister saab õiguse osaleda sellele järgneval aastal UEFA Meistrite Liigas, hõbe- ja pronksmedali omanikud pääsevad UEFA Euroopa Liigasse.

Eesti tippliiga on traditsiooniliselt olnud kasvulavaks ja hüppelauaks välismaale siirduda ihkavatele noormängijatele

Siit on tuule tiibadesse saanud Mart Poom, Konstantin Vassiljev, Ragnar Klavan, Marek Lemsalu, Raio Piiroja, Andres Oper, Indrek Zelinski, Karol Mets, Taijo Teniste ja kümned teised. Samas legendaarne Eesti koondise keskväljaduo Martin Reim-Marko Kristal veetis pea terve oma karjääri koduses kõrgliigas.

Eestist on laia maailma avastama läinud endine Soome koondislane ja Glasgow Rangersi ründaja Jonatan Johansson ja tema kaasmaalane Juha Hakola. Samuti norralased Tor Henning Hamre ja Pal Christian Alsaker. 2013. aastal veetis eduka laenuperioodi FC Floras Sander van de Streek, kes teeb suuri tegusid Hollandi kõrgliigas. FC Levadia osutus õnnelikuks paigaks Anton Miranchukile, kes pärast 2016. aastal veedetud laenuperioodi Premium liigas võitles endale välja koha Venemaa rahvuskoondises.

Pärast taasiseseisvumist 1992. aastal taas alustanud liiga edukaim klubi on seni Tallinna FC Flora kümne tiitliga, linnarivaalil FC Levadial on koos üheksa meistritiitlit. Praegustest Premium liiga meeskondadest on ka Nõmme Kaljul õnnestunud ihaldatud tiitel võita. Veel on esikoha võtnud Tallinna FC Norma, Tallinna FC Lantana ja Tallinna FC TVMK, ent need klubid on tänaseks meie vutikaardilt kadunud.

Aasta-aastalt muutub Premium liiga tasavägisemaks ning lihtsaid punkte ei ole loota kellelgi. Premium liigasse kuuluvad hooajal 2018 Tallinna FC Flora, Tallinna FCI Levadia, Nõmme Kalju FC, JK Narva Trans, Paide Linnameeskond, Tartu JK Tammeka, Viljandi JK Tulevik, Pärnu JK Vaprus, JK Tallinna Kalev ja FC Kuressaare.

Alates 2008. aastast näeb kohtumisi regulaarselt otsepildis teleekraanil ja erinevates portaalis. Juba aastaid saab otsepildi vahendusel jälgida kõiki Premium liiga kohtumisi, lisaks leiab liiga ametlikust YouTube’i kanalist tipphetki igast mängust!

Premium liiga ajastu

2013. aastal sõlmisid Eesti Jalgpalli Liit ja Eesti suurim joogitootja A. Le Coq viieaastase koostöölepingu, mille alusel kannab kohalik tippliiga Premium liiga nime.

„Meie oluliseks prioriteediks sel aastal saab koduse liiga arendamine – seda nii klubide tugevamaks muutmise kui ka liiga tutvustamise läbi. Sellest meie soov muuta liiga nime ja leida väärikas toetaja. Otsisime endale pikalt head koostööpartnerit, sest mõistame, et taoline otsus on vastutusrikas. A. Le Coq on jalgpalli toetanud juba ligi 15 aastat, saame seda aega iseloomustada kui teineteise mõistmisel põhinevat ja arengule suunatud püsisuhet, mitte lihtsat ühe päeva edule orienteeritud sponsortehingut,“ selgitas Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.

„Liiga saab läbi täiendava toetuse kindlasti tugevamaks. Uus liiganimi sümboliseerib uut taset. Alustame teleülekannete kvaliteedi parandamisest ja pakume klubidele täiendavat reklaamväljundit, kuid uuendusi on veel mitmeid,“ lisas Pohlak.

„Oleme jalgpalliliidule taolise austuse eest tänulikud ja võtame seda selgelt kui pikaajalist partnerlust. Läbi liiga on meil võimalus anda oma osa klubijalgpalli arengusse,“ lausus A. Le Coqi turundusjuht Katrin Vernik.

Jalgpall on Eesti populaarseim spordiala ning see, kuidas teda arendatakse, väärib tunnustust

Uue liiga logo on inspireeritud senisest Meistriliiga logost, kujutades endiselt üheaegselt nii rukkilille kui ka jalgpalli. Ebasümmeetrilised kujundid palli või rukkilille ümber tähistavad erinevaid klubisid. Avatud L-täht keskel sümboliseerib avatust.

Logol asuvad tähed ML viitavad järjepidevusele – Premium liiga ei tekkinud tühjale kohale, vaid jätkab Meistriliiga nime all tehtud tööd.

Meistrite liiga ametlik kodulehekülg: jalgpall.ee

Meistrite liiga ametlik Youtube kanal: Premium liiga

POSTITA KOMMENTAAR

Palun sisesta kommentaar !
Palun sisesta oma nimi