Soovid kärpida toidukulusid, toitu vähem raisata või lihtsalt oma menüüd mitmekülgsemaks muuta? Loomade eestkoste organisatsioon Loomus ja Eesti Vegan Selts kutsuvad kõiki Tartu tudengipäevade programmi kuuluvale veganüritusele, mille fookuses on, kuidas hoida tudengina oma toidukorv soodne, ent mitmekülgne.

Üritusel “Vegan potluck – soodne kõhutäis veganina” on kolm külalisesinejat, kes tunnevad Tartut ja siinseid võimalusi läbi ja lõhki. Oma kogemustest räägivad Mari Frühling (Kõrgema Kunstikooli Pallas üliõpilane), Hardi Heinvere (Wolti kuller ja Tartu Ülikooli üliõpilane) ja Elsa Jukola (Tartu Toidujagamise asutajaliige ja Tartu Ülikooli üliõpilane).

Korraldaja ja Loomuse juhatuse liikme Annaliisa Posti sõnul on üritusele oodatud nii tudengid kui ka teised huvilised, kes soovivad veganluse kohta rohkem teada saada, kuulata veganitest tudengite kogemuslugusid ning nautida head vegantoitu. “On levinud väärarusaam, et vegantoit on kallis, kuid tegelikult see nii pole. Üritusel avamegi seda teemat eriilmeliste esinejate toel ning jagame nippe, kuidas hoida toidukorv soodne nii, et ei peaks maitses kompromisse tegema,” lisas ta.

Loomuse liige Lene Otenurm pakub inspiratsiooniks kolm retsepti, mida saab soodsate ja väheste koostisosadega kiirelt valmistada.

BBQ oakotletid

Külmkapp on tühi, aga süüa ju tahaks… Äkki kuivainete riiulis leidub veel midagi? Vaja on ainult üht oapurki, väikest sibulat, natuke jahu ning viimast tilka BBQ-kastest, mis pudelipõhja (loodetavasti) veel jäänud on ning saabki juba meisterdada midagi maitsvat. Mis jahu retseptis kasutad, on sinu enda valik. Katsetada võib nii nisu-, kaera-, odra- kui ka pähklijahuga. 

240 g kidney ube 

1 väike sibul 

1 spl BBQ-kastet 

1 spl jahu 

näputäis soola

+ natuke toiduõli praadimiseks 

Pese ja kurna kidney oad ning purusta kahvliga kausis. Haki sibul peeneks ning sega ubade hulka koos soola, jahu ja BBQ-kastmega. Kuumuta pann keskmisel kuumusel ning lisa toiduõli. Vormi kätega pätsid ning prae mõlemalt poolt umbes 2 minutit. 

Soolased kaerahelbed

Tahaks midagi soolast, kuid kapis on vaid oad ja midagi kõrvale pole panna? Ehk leidub veel viimane porgand ja sibul, aga nendest jääb ka väheks. Kartulit pole, riisi pole… Mida siis teha? Kaerahelbeputru muidugi! Kaerahelbed ei pea olema vaid magustoit, ning nad sobivad hästi ka soolaseks kõhutäiteks. 

70 g kaerahelbeid 

1 väike porgand 

1 väike sibul 

100 g ube tomatikastmes 

0,5 köögiviljapuljongi kuubikut (või 1 tl muid maitseaineid, mida kapis leidub)

Lisa potti kaerahelbed, peeneks hakitud porgand ja sibul ning pool puljongikuubikut. Vala peale nii palju vett, et koostisosad oleksid kaetud, aga mitte liiga palju (~140 ml). Keeda madalal/keskmisel kuumusel umbes 6 minutit ja sega aeg-ajalt. Kui soovid, lisa veel maitse järgi soola. Vala valmis puder kaussi ning serveeri tomatikastmes ubadega. 

Banaani french toast 

Mida teha, kui sai on kapis juba veidi kuivanud ning banaanid rohkem pruunid kui kollased? Ära viska neid ära, vaid tee hoopis praesaia! Nostalgiline ja lihtne magustoit, seekord banaani maitsega!

1 väike küps banaan 

200 ml taimset piima 

2 tl suhkrut 

2 spl nisujahu või tärklist 

5-6 saiaviilu 

toiduõli praadimiseks

Purusta kausis kahvliga banaan. Sega juurde jahu ja suhkur ning seejärel taimne piim. Kui soovid, võid purustamiseks ja segamiseks kasutada hoopis blenderit või köögikombaini. Kuumuta pannil õli. Kasta saiaviilud ühekaupa piimasegusse ja prae pannil mõlemalt poolt keskmisel kuumusel paar minutit.

Loomuse ja Eesti Vegan Seltsi korraldatav üritus “Vegan potluck – soodne kõhutäis veganina” toimub 23. aprillil kell 16.00-18.00 korporatsioon Ugala ruumides (J. Kuperjanovi 16. Tartu) ning on kõigile tasuta.

Lisainfo: https://www.facebook.com/events/656973375410099/

POSTITA KOMMENTAAR

Palun sisesta kommentaar !
Palun sisesta oma nimi