Kogu maailmas teisipäeval esmakordselt tähistatava toidukao ja toidujäätmete teadlikkuse päeva puhul on Eestis fookuses nii erinevad riigi- kui eraasutused ja organisatsioonid. 

Päev algab Tallinnas rahvusvahelise konverentsiga „Lõpp toidu raiskamisele!“, kus toidujäätmete tekkimisest räägivad Toidupank, sotsiaalministeerium, keskkonnaministeerium ning mitmed rahvusvahelised eksperdid. Samuti räägitakse lahendustest, kuidas kõige tõhusamalt ülejäävat kvaliteetset toitu ümberjaotada.

Konverentsi avavad sotsiaalminister Tanel Kiik, maaeluminister Arvo Aller, Euroopa Toidupankade Föderatsiooni president Jacques Vandenschrik ning Euroopa Komisjoni volinik Stella Kyriakides. Seejärel jagavad õppetunde eksperdid ja praktikud nii Eestist, Suurbritanniast, Hollandist kui ka Prantsusmaalt. 

„Kuigi toiduainete ülejäägi ümberjaotamine on kasvav trend ja toiduainete tootjad ning jaemüüjad on valmis annetama ülejäägi heategevusorganisatsioonidele, moodustab see endiselt vaid väikese osa kogu tekkivast söögikõlblike toiduainete ülejäägist,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Seetõttu tuleb seada eesmärgiks, et toit ei muutuks jäätmeteks ning seda oleks võimalik  jaotada abivajajatele ümber enne äraviskamist.“

Ministri sõnul väärib tunnustamist, et Toidupank on juba enam kui kümme aastat oma südame ja energia koos sadade vabatahtlikega suunanud puudust kannatavate inimeste toetamiseks. „Toidu annetamine ja ümberjaotamine muutub üha olulisemaks, sest koroonaviiruse tõttu on abivajajate arv kasvanud ning kahjuks tõusmas ka lähitulevikus.“

Riigi poliitikast selles valdkonnas ja toidujäätmete tekke statistikast räägivad keskkonnaministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse esindajad. Eesti erinevate sektorite kogemust toidu päästmisel jagavad Toidupank, Kiltsimäe talu, AS Farmi Piimatööstus, Rimi Eesti Food AS, Fotografiska Tallinn ning perekond Kaing. Konverentsi juhib Kristo Elias. Konverentsi saab jälgida ka videoülekandena Delfi ja Postimehe vahendusel kell 11-16.

Toidu päästmisele keskendub Eesti Toidupank, kes tähistab oma 10. tegevusaastat. 2019. aastal jagas Toidupank laiali 1,9 miljonit kilogrammi toitu, millest 1,4 miljonit oli päästetud toit.

„Lähimate aastate jooksul on vaja luua Eestis tõhus süsteem, mis aitab päästa ülejäävat ohutut ja kvaliteetset toitu. See eeldab koostööd nii tootjate, kaubanduskettide ja toitlustusasutustega ning igaühega meist,“ ütles Toidupanga juht Piet Boerefijn. “Lisaks tuleb riigi ja erasektoriga läbi mõelda, kuidas see toit kiirelt puudust kannatavate inimeste ehk abivajajateni toimetada, mis eeldab samuti väga head koordineerimist kohalike omavalitsuste, heategevusorganisatsioonide, koolide, perearstide ja toiduainete kasvatajate, tootjate ning jaekettidega.”

Samuti stardib Rimi Eesti ja Toidupanga ühine kogukonnakampaania „On märkamisaeg!“, mille eesmärk on tuletada meelde meie kõigi kohustust oma lähedasi märgata ning aidata neil vajalikul hetkel abi otsida. Ka homsel konverentsil pakutavad suupisted on tehtud Rimi Eesti kauplustest päästetud toidust.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) on sel aastal seadnud eesmärgiks  kutsuda üles nii avalikku kui erasektorit üle maailma tegema pingutusi, vähendamaks toidukao ja toidujäätmete teket, et kindlustada piisava toiduvaruga kõiki, keda on mõjutanud COVID-19 pandeemia.

2015. aastal lepiti Euroopa Liidus kokku kestliku arengu eesmärgid 15 aastaks. See tähendab, et 2030. aastaks oodatakse ÜRO liikmesriikidelt, sealhulgas ka Eestilt, et poliitikad toetavad selle eesmärgi täitmist. Eesmärk on vähendada 2030. aastaks jaekaubanduse ja tarbijate tekitatud toidujäätmeid 50 protsendi võrra elaniku kohta.

POSTITA KOMMENTAAR

Palun sisesta kommentaar !
Palun sisesta oma nimi