Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esmaspäeval kell 13.30 algaval avalikul istungil on arutelu all Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) kestvuslepingute ja hinnakujunduse läbipaistvus. 

Komisjoni esimees Anastassia Kovalenko-Kõlvart sõnas, et riigimets on eestimaalaste ühine vara ja seda peab majandama nii, et rahvas saaks sellest võimalikult palju kasu. „Riigikontroll on juhtinud korduvalt tähelepanu tõsiasjale, et RMK on juba aastaid müünud puitu läbipaistmatus menetluses sõlmitavate kestvuslepingutega turuhinnast soodsamalt,“ sõnas ta ja täpsustas, et puitu müüdi suhteliselt kitsale isikute ringile kinniste läbirääkimiste käigus kokkulepitud hinnaga, mille vastavus õigusaktidega on küsitav.

„Riigikontrolli hinnangul tõi seesugune praktika kaasa nii korruptsiooni- kui ka keelatud riigiabi andmise riski ning võimaliku kasumlikkuse vähenemise,“ märkis esimees. „Koondamise ja tegevuse optimeerimise valguses oleks kohane aru saada, kas riigimetsa majandamine on toimunud eesmärgipäraselt, otstarbekalt, säästlikult ja heaperemehelikult, nagu seda nõuab riigivaraseadus. Samuti tekitab küsimusi kliimaministeeriumi otsus, et auditit võib läbi viia RMK ise. Tänaseks on teada, et vastav hange on läbi kukkunud,“ märkis Kovalenko-Kõlvart.

Esimees viitas, et nagu nähtub riigikontrolli samateemalisest aruandest, tekib küsimus, kas RMK-l ikka tuleks sõlmida pikaajalisi kestvuslepinguid avalike enampakkumiste alusel ning kas lepingute sõlmimise ja muutmise süsteemi tuleks muuta läbipaistvamaks.

Istungile on kutsutud kliimaminister Yoko Alender, kliimaministeeriumi elurikkuse ja keskkonnakaitse asekantsler Antti Tooming ning siseauditi osakonna juhataja Maarja Kilter, riigikontrolör Janar Holm, riigikontrolli auditijuht Silver Jakobson, RMK juhatuse esimees Mikk Marran ja puiduturustuse osakonna juhataja Ulvar Kaubi.

Komisjoni avalik istung algab kell 13.30 ruumis L332 ja seda saab jälgida veebiülekandes.

POSTITA KOMMENTAAR

Palun sisesta kommentaar !
Palun sisesta oma nimi